Davaların ayrılması ne demek?
HMK Madde 167 Gerekçe: “Davaların Ayrılması” başlıklı bu madde, 1086 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinin metnine uygun olup, davaların ayrılmasına karar verilmesi halinde Mahkemece davalar başka mahkemeye gönderilmeyecek ve davalara şahsen bakılmaya devam edilecektir.
Ayırma kararı ne demek?
Yargılamanın usulüne uygun şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla Mahkeme, davanın herhangi bir aşamasında, birlikte açılmış veya sonradan birleştirilmiş davaları ayırmaya, talep üzerine veya kendiliğinden karar verebilir.
Davalar birleştirilirse ne olur?
Birden fazla davanın birlikte açılması hâlinde, aralarında (HMK m. 166) anlamında bir bağlantı bulunmasa bile, mahkeme, taraflardan birinin istemi üzerine veya kendiliğinden davaları ayırmaya karar verir (HMK m. 167,c1).
Mahkeme dosyaları neden birleştirilir?
Bu hükmün amacı, devam eden uyuşmazlıkların birlikte karara bağlanmasını uygun kılmaktır. Amaç, tüm delillerin birlikte değerlendirilmesi, daha adil bir karara varılması ve alınacak kararlarda olası değerlendirme hatalarının önlenmesidir.
Birleştirme kararı ne zamana kadar verilir?
Bu durumda, aynı yargı çevresindeki aynı derece ve kapasitedeki hukuk mahkemelerinde açılmış davaların birleştirilmesine, talep üzerine veya hüküm tek başına verilinceye kadar her zaman karar verilebilir.
Dosya tefrik edilince ne olur?
Ayrılan dava hangi mahkemede görülecek? CMK’nın 10. maddesinin 3. fıkrasının “Esas itibariyle inceleme sonucunda ayrılan davalar aynı mahkemede görülmeye devam edilir” hükmüne göre, maddeden anlaşıldığı üzere, iddianame okunduktan sonra ayrılan davalar yeni bir esas numara alarak aynı mahkemede görülmeye devam edilir.
Davalar ne zaman birleşir?
Davalar arasında bağlantı varsa davaların birleştirilmesine karar verilir. (HMK-m.
Hangi dosyalar birleştirilir?
İlgili olduğu bulunan davalar birleştirilebilir. İkiden fazla davanın birleştirilmesi de mümkündür. Aynı yargı alanındaki aynı düzeydeki ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde açılan davalar birleştirilebilir. Bunun gerçekleşmesi için aralarında bir bağlantı olması gerekir.
Hukukta tefrik etmek ne demek?
Tefrik, tam anlamıyla “bölmek” veya “parçalara ayırmak” anlamına gelir. Hukuki terimlerle, davaların ayrılması veya davalarla ilgili işlemlerin ayrı ayrı devam etmesi anlamına gelir. Ayrım, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda da yer almaktadır.
Birleşen dosyalar ayrı ayrı icraya konulabilir mi?
Esas alacakla ilgili olarak ayrı ayrı yargılama giderleri ve avukatlık ücretleri olmak üzere iki ayrı icra takibi başlatılabilir. ÖZET: Belirli bir olayda, hükümde belirtilen asıl alacaklar, yargılama giderleri ve avukatlık ücretleri bakımından tek bir takip yapılabileceği gibi, ayrı ayrı da takip edilebilir.
Birleştirme kararına itiraz edilir mi?
CMK’nın 267. maddesinde; hâkim kararları ve kanunla belirlenen hallerde mahkeme kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabileceği hükme bağlanmıştır. CMK’nın birleşmeye ilişkin hükümleri incelendiğinde, bu kararlara karşı temyiz yoluna başvurulabileceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
Ceza ve hukuk mahkemesi kararları genellikle birbirini etkilemez. Bunun nedeni, hukuk ve ceza yargılamalarının yapısı, konuları, amaçları, delil değerlendirmesi ve usul yöntemlerinin birbirinden farklı olmasıdır. Ancak, bireysel durumlarda ceza ve hukuk mahkemesi kararları birbirini etkiler.
Birleştirme kararı ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Dosya birlestirme nedir?
Dava birleştirme, ayrı ayrı açılan ve farklı taban numaralarında yürütülen davaların tek bir temelde elden çıkarılması anlamına gelir. Davaların bir araya getirilmesiyle sürecin daha sorunsuz işlemesi beklenir. Ayrıca prosedür ekonomisi ilkesini de yansıtır.
Birleştirme kararı istinaf edilebilir mi?
“Aynı yargı çevresinde, aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı ancak ilamla birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Davaların yığılması ne demektir?
6100 sayılı Kanun’daki maddenin gerekçesi: Davacının aynı davada, aralarında derecelilik ilişkisi, yani asli-fer’i ilişki kurulmaksızın, aynı davalıya karşı birden fazla bağımsız talep ileri sürmesine istinaden istifleme denir.
Davada islemden kaldirilmasi ne demek?
Dava dosyasının takipten çıkarılması, tarafların duruşmaya gelmemesi veya davayı takip etmemesi halinde hâkimin görülmekte olan davayı görüşmeyeceği bir durumdur.
Davalar ne zaman birleşir?
Davalar arasında bağlantı varsa davaların birleştirilmesine karar verilir. (HMK-m.
Aynı konuda tekrar dava açılabilir mi?
Buna göre, bir dava karara bağlandıktan ve hüküm kesinleştikten sonra, aynı taraflar arasında aynı konu ve aynı hukuki sebeplerle yeni bir dava açılamaz. Açılırsa, ikinci dava, kesin bir karara dayalı esaslar dikkate alınmadan dava sebebinin bulunmaması nedeniyle reddedilecektir.