Divan-ı istifa hangi işlere bakar?
Divan-ı İstinaf, devlet maliyesinin, özellikle saray harcamalarının yönetimi ve denetiminden sorumlu meclistir.
Divan-ı arzın görevi nedir?
Divan-ı Arz, Anadolu Selçuklu Devleti’nin merkez ordusunun ihtiyaçlarını belirlemek ve karşılamakla görevli olan Divan-ı Sultanlığa bağlı meclistir. Merkez ordusunun maaşları ve silah gereksinimleriyle ilgilenirdi.
Divan-ı inşa ne demek?
Divan-ı İnşaat, Divan-ı Tuğra olarak da bilinir, devletin iç ve dış yazışmalarından sorumludur. Divan-ı İnşaat, atama ve kuruluş yazılarını yazar. Belediye Meclisi, yazışmalardan ve bu yazılardaki Belediye Meclisinin imzasından sorumludur.
Divani tugra nedir kısaca?
Divan-ı Tuğra, devletin iç ve dış yazışmalarını yürüten birimdir. Bunu günümüzün özel katipleri ve yazı işleri büroları gibi düşünebiliriz. Burada Arapça ve Farsçayı iyi bilen kültürlü insanlar vardı. Osmanlı İmparatorluğu’nda bu kurula keskin nişancı denirdi.
Divan-ı işraf nedir?
Söz konusu dönemde Dîvân-ı İşrâf, bugünkü anlamıyla Bakanlar Kurulu diyebileceğimiz Dîvân-ı Âlâ’nın alt kollarından biri olup, hemen hemen bütün devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı bir kuruldur. Bu kurulun başkanları, padişah tarafından atanan ve Müşrîf unvanını taşıyan devlet adamlarıdır.
Divanı istifa ne işe yarar?
Devletin mali işlerinden sorumlu meclise Divan-ı İstifa denir. Divan-ı İstifa, Divan-ı İkmal, İnşaat ve Atık Divan-ı Azam ile birlikte Yüce Divan’a bağlıdır. Büyük Divan olarak da adlandırılan bu meclise genellikle hükümdar başkanlık ederdi.
Divan-ı arız ne demek?
Askerlikle ilgili bütün işlerle ilgilenen bu kurulun başındaki subayın adı Ariz’di.
Divan-ı pervane nedir?
Pervanegî, Türk Selçukluları arasında mülk ve ikta gibi toprak işlerinden sorumlu görevliydi, ilgili atama, görevlendirme ve kayıt işlerini düzenler, meşur ve beratları hazırlardı. Çok yüksek rütbeli bir görevli olmasa da aslında Dîvân-ı a’lâ’nın üyelerinden biridir.
Divanı arz kim bakar?
Vezir: Padişahın vekili olarak devletin bütün işlerinden sorumludur. Divan-ı Saltanat (Hükümet): İç ve dış işleri, maliye, ordu, eğitim, genel teftiş ve yazışma konularını görüşür. Divan-ı Arz: Askerlik şubesi ordunun işlerinden sorumludur. Divan-ı İstinaf: Mali işlere bakar.
Divan-ı mezalim görevi nedir?
Divan-ı Mezalim, “Mazlumların şikâyetleri üzerine ortaya çıkan hukuki uyuşmazlıkları karara bağlayan, hem yürütme hem de yargı yetkisine sahip yüksek bir yargı organı” idi. Yürütme ve yargı organları birleşerek Divan-ı Mezalim organını oluşturdu (Cin ve Akgündüz, 1990: 266).
Divan-ı insanın görevi nedir?
Osmanlı Devleti’nde padişah sarayında toplanan ve bugünkü Bakanlar Kurulu gibi ülkenin önemli işlerine bakan, ayrıca dilekçeleri alarak bir nevi yüksek mahkeme görevi gören kurumdur. Dîvân-ı Hümâyûn, Topkapı Sarayı’nın Kubbealtı Dairesi’nde toplanırdı.
Divan-ı Berid nedir?
Divânü’l-berîd’in görevi resmi haberleşmeyi sağlamak, posta görevlerini yürütmek, istihbarat ve gizli bilgileri sağlamaktı. Sâhibu’l-berîd, Berîd teşkilatındaki en yüksek görevlidir. Halife veya vezirin emirlerini taşra yöneticilerine, oradan gelen mesajları da merkeze iletmekle sorumludur.
Divanü L Cünd ne demek?
Divanü’l-Berid: Posta ve gizli servis Divanü’l-Cünd: Askeri işler Şurta Teşkilatı: Kamu düzenini sağlardı, başlangıçta kadıya bağlıydı, daha sonra ayrı bir kuruluş haline geldi.
Divanı ceyş nedir?
Divan-ül Ceyş veya Divan-ü Cünd: Askeri işleri ele alan yapı. Ayrıca Abbasiler Devleti’nde yaşayan halkın ne zaman askere alındığını belirleyerek diğer derlemeleri de ele alır. Divan-ül Berid: Posta ve haberleşme işleriyle ilgilenir.
Divan-ı Hümayun’un görevleri nelerdir?
Osmanlılar için padişahın hükümeti anlamına gelir ve en üst düzeyde karar alma organını temsil eder. Genel kararların alındığı, çeşitli şikayetlerin karara bağlandığı, devlet işlerinin görüşüldüğü, genel kabullerin ve müzakerelerin yapıldığı ana yerdir.
Selçuklularda mali işlere kim bakar?
Saray ve Vezirler: Saray, Sultan’ın ikametgahı ve idari merkezi olarak hizmet veriyordu. Sultan, devlet işlerini sarayındaki vezirler aracılığıyla yönetiyordu. Vezirler, Sultan’ın baş danışmanları olarak görev yapıyordu ve devletin idari, mali ve yasal işlerinden sorumluydular.
Hangi sebeplerden istifa edilir?
İş Kanunu, haklı sebeplerle istifa edenlere kıdem tazminatı hakkı tanımış ve ayrıca ihbar süresini kaldırmıştır. Haklı istifa sebepleri; sağlık sebepleri, genel ahlaka aykırı davranış ve zorlayıcı sebepler olmak üzere üç kategoride incelenmektedir.
Müstevfi ne iş yapar?
Anadolu Selçukluları’nda devletin arazi ve ikta defterleri dışında bütün mali işlerini gören kişiye müstevfi deniliyordu.
Divanı mezalime kim başkanlık eder?
Divan-ı Mezalim’in başkanı padişahtır. Türk-İslam Devletleri’nde merkez teşkilatı; hükümdar, saray ve hükümetten oluşur.