Sondaj için izin nasıl alınır?
Jeoloji mühendisi önce bir keşif belgesi hazırlar ve ilgili DSİ bölge müdürlüğüne sunar. DSİ bölge müdürlüğünün kontrol mühendisleri tarafından yapılan inceleme sonucunda sahanın sondaja uygun bulunması halinde, DSİ arazi sahibi adına bir arama belgesi düzenler. Bu belge sondaj yapmak için gereken izin belgesidir.
Maden izni nasıl alınır?
Grup madenleri için keşif sertifikası başvurusu Genel Müdürlüğe yapılır. Başvuru, işletme başvuru ücreti ile birlikte yapılmalıdır, bu nedenle başvurular için öncelik hakkı esastır. I b ve II a gruplarındaki başvurular için başvuru sahibine başvuru gününde başvurulan alanın kullanılabilir kısmı bildirilir.
Maden ruhsatlarını kim verir?
Maden ruhsatları Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilir. 3213 sayılı Maden Kanununa göre maden ruhsatları aşağıdaki gibi altı ana gruba ayrılır. a) İnşaat ve yol yapımında kullanılan ve doğada doğal olarak bulunan kum ve çakıl.
Madencilikte 7 madde izinleri nelerdir?
İlgili izinler kesinleşmeden üretim faaliyetinin yapılması mümkün değildir. Madde 7 izinleri olarak bilinen izinler; Çevresel Etki Değerlendirmesi Kararı (ÇED), Arazi İzni (orman, mera, hazine, özel arazi) ve Gayri Sıhhi İşletme İzni (GSM)’nden oluşmaktadır.
Kaç metreye kadar izinsiz sondaj yapılır?
El ile kazılmamış ve 10 metreden derin olan tüm su kuyuları için sondaj mesafesi geçerli olacaktır. 10 metreden daha az derinliğe sahip kuyular yasa kapsamına alınmamıştır ve insanlara bu konuda özgürlük verilmiştir.
Kaçak sondaj cezası ne kadar?
Kaçak sondaj: Keşif ruhsatı olmadan açılan kuyular. Devlet Su Kaynakları Müdürlüğü yetkilileri tarafından bulunursa, kuyu DSİ tarafından kapatılır. Kapatma bedeli kuyu sahibinden tahsil edilir ve yerel yetkililer de kuyu sahibinden 2.000’in 7’sini tahsil eder.
Maden ruhsatı ne kadar?
LİSANS ÜCRETLERİ MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜNDEN ÖĞRENİLEBİLİR. 4- 2024 YILI İÇİN 1 (BİR) HACİM I (a) GRUP MADEN (KUM-ÇAKIL) LİSANS FİYATI 90,00 ₺ OLARAK BELİRLENMİŞTİR. 5- 2024 YILI I (a) GRUP MADEN (KUM-ÇAKIL) LİSANS TUTARI 1.822.
Maden ruhsatı kaç yıl geçerli?
Detaylı Arama Dönem IV. Grup maden ruhsatları dört yıl geçerlidir.
Madenlerde devlet hakkı ne kadar?
17.) Altın ve gümüş çıkarılan maden sahalarında zenginleştirme/konsantre etme işlemleriyle konsantre cevher çıkarılması ve satışı halinde devlet hakkı, altın madenleri için en az %11, gümüş madenleri için en az %7 üzerinden hesaplanır.
Maden işletme ruhsatı nereden alınır?
e-Maden’e e-Devlet Kapısı (www..tr) üzerinden giriş yapabilirsiniz. İlk/İhale Başvurusu|Başvuru Başvuru Süreci|”Yeni İlk Başvuru Oluştur” seçilir. Başvuru süreci ile ilgili bilgilendirme metni okunarak ilk başvuru onaylanır. Başvuruda bulunacak kişiye ait bilgiler girilir.
Maden ruhsat harcı ödenmezse ne olur?
Ruhsat bedelinin tamamı ocak ayı sonuna kadar ödenmediği takdirde, ödenmeyen kısım, o yılın haziran ayının son gününe kadar 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanacak gecikme faizi de eklenerek ruhsat bedeli olarak ödenir, aksi takdirde ruhsat iptal edilir.
4 Grup madenler Nelerdir?
Grup IV (a) Madenler; kısaca endüstriyel mineraller olarak tanımlayabileceğimiz kaolin, bentonit, alçıtaşı, halit vb. Mineraller Grup IV (b) Madenler; turba, linyit, bitümlü kömür, kömürle ilişkili metan gazı, antrasit, asfaltit, bitümlü şeyl, bitümlü arduvaz, (…) kokolit ve sapropel (Petrol Kanunu hükümlerine tabidir).
Tarlada maden çıkarsa ne olur?
Keşfedilen mineralin çıkarılması o ülkenin ekonomisi için o dönemde gerekli ise, maden üreticisi, yüzey arazisi/sahasının sahibiyle güncel değerler üzerinden dostane bir anlaşma yaparak araziyi satın alabilir. Anlaşmazlık halinde, arazi kamu yararına kamulaştırılabilir.
Maden devlet hakkı nereye ödenir?
Bu pay, ruhsat sahibi tarafından devlet haklarının hazineye ödenmesi sırasında ilgili belediyeye ödenir.” Hükümler fiyata dahildir.
Maden ruhsatı hangi hallerde iptal edilir?
Tebliğ tarihinden itibaren belirtilen süre içinde eksikliklerin giderilmemesi veya sermaye harcama kalemlerine ilişkin rapor ve belgelerin yetersiz bulunması veya arama ruhsatının süresi dolduktan sonra işletme ruhsatı başvurusunda bulunulması hâlinde ruhsat, bu sürenin bitiminde sona erer.
Sondaj metresi kaç lira 2024?
Sondaj fiyatları 50.000 TL’den başlar ve sondajın yeri ve derinliğine göre fiyat artar. İstanbul’da maksimum 50 metre. 200 mt. ile ulaşılabilecek mesafede sondajlar yapılır. Sondaj fiyatları 50.000 TL ile 180.000 TL arasında değişmektedir.
Su sondaj kaç metreye kadar serbest?
Bir su kuyusu sondajla açılırken, yeraltında kaç metre olması gerektiğini belirlemek için birkaç adım izlenmelidir. Bunun için yasal sınır 10 metre olarak belirlenmiştir. Ayrıntılı olarak: sondaj 10 metreden daha derinse, yasal izin alınmalıdır.
Sondaj ruhsatı kaç günde alınır?
Belgeler firmamıza iletilecek ve firmamızdaki sondajcıların ve jeoloji mühendislerinin onayı ve imzası tamamlandıktan sonra başvuru süreci başlayacaktır. Başvuru yapıldıktan sonra lisansın ulaşması beklenmektedir. DSI tarafından her lisans için teslim süresi 21 gündür.
Her yere sondaj yapılır mı?
10 metreden daha az derinliğe sahip kuyulara sığ veya gömme kuyular denildiği için bu kuyuları açmak ve işletmek için herhangi bir izin gerekmiyordu. Ancak yeni yasalarla artık derinliği ve çapı ne olursa olsun izinsiz kuyu açmak yasaklandı.